Kategoriarkiv: Ditt och datt/This and that

Årets fjärilsturer med husbilen är avslutade.

Vi hade tänkt tända lampan i Ynde den 5/10 men det var kallt och blåsigt. Anders valde pannlampa och ficklampa istället. Tyvärr var det inget intressant som flög. Det var bara 1,6 grader ute på morgonen när vi vaknade, tur att vi har värme i bilen.

Den 6/10 åkte vi till Stensoffa. Vi hade tänkt åka till Revingehed och leta efter S.buettneri (Brunstarrfly) men det var militärövningar där så det blev Stensoffa/Krankesjön istället. Tyvärr hade de satt upp en skylt om att man inte fick stå där på natten. Vi bestämde oss för att åka till Konga och se om där var möjligt att tända lampan. Inte heller där fungerade det. De hade fällt massor av träd och hade upplag på den platsen vi brukar stå när vi lyser. Vi hade verkligen ingen tur med nattjakt efter fjärilar på denna resan.

Det slutade med att vi ställde oss på en rastplats vid Stockamöllan. På morgonen den 7/10 startade vi hemresan då väderprognosen lovade regn och blåst.

I år har det blivit fyra nya arter så man får väl kalla det en hyfsad säsong.

Vackra höstfärger

Nästa år tar vi nya tag i fjärilsmarkerna!

Hejdå Öland och hej Blekinge

I går (4/10) åkte vi till Algutsrum på Öland för att leta efter L.dumi (Mjölkörtspinnare). Tyvärr, för oss, så var det marknad i Algutsrum så de flesta vägar var avstängda. Dessutom var det parkering på ängen där dumi brukar flyga. Vi bestämde oss för att lämna Öland och styra mot Blekinge.

Hejdå Öland och tack för alla fina dagar vi haft på ön i år.

Vi körde till Torhamns udde och Gisslevik för att se om vi kunde hitta någon L.dumi (Mjölkörtspinnare) där. De flyger bäst på morgonen men eftersom vi kom senare så tog vi en promenad på Torhamns udde och tittade på fåglar och fjärilar istället. Vi övernattade på en stängd campingplats (jag ringde till campingvärden och frågade om lov).

Vacker solnedgång i Gisslevik

I dag (5/10) åkte vi runt och letade efter L.dumi (Mjölkörtspinnare) på kända lokaler men vi såg ingen. Vi körde vidare mot Sölvesborg, en stad vi aldrig besökt. Det är en mycket mysig stad med många gamla hus och alla gator är stenlagda. Det kom många stenhuggare till vår hemmaö, Bohus-Malmön, från Blekinge, bl.a. min morfar.

Varje sten är huggen för hand. En duktig stenhuggare högg 300 knott (det är de små kvadratiska stenarna) per dag.

Det fanns mycket att titta på i Sölvesborg.

Nu har vi kört vidare till Ynde. Här ska vi troligen tända lampan i kväll om väder och vind är med oss.

Ännu en gång lockade Öland

I måndags (30/9) lämnade vi Malmön och körde mot Öland. Efter att bilen var servad och besiktad kändes det bra att åka iväg på årets sista husbilstur. Som vanligt längtar vi till Öland. Efter sju timmars körning landade vi vid Gårdby sandhed. Fjärilslampan tändes med det kom bara vanliga arter. Det är ändå härligt att sitta i bilen och titta på fjärilar som flyger runt lampan.

I går (1/10) sken solen så vi bestämde oss för en promenad i naturområdena runt Lenstad.

Det växte flera buskar av Benved utmed vägen. Det är en i Sverige ganska sällsynt buske.

Benved har små rosaröda bär.

På kvällen var vi på Sydostentomologernas möte på Station Linné. Där fick vi lyssna på Bengt-Åke Bengtsson som visade hur man gör genitaliepreparation av fjärilar och Olof Persson som visade genitaliepreparation av skalbaggar. Det var intressant att lyssna på dem och se hur de arbetade. Vi fick även god fika.

Bengt-Åke berättar och visar

I dag /2/10) regnar det och blåser så vi åkte till Grönhögens ställplats. Nu sitter vi inne i värmen och tittar på havet.

Högsommarväder på Öland

Det har varit helt otroligt väder här på Öland. Soligt och varmt även på nätterna. Trots det fina vädret har det varit lite fjärilar vid lampan. Utmed vägkanterna syns det att det finns fjärilar på gång. Buskarna är helt uppätna av oxhuvudspinnarlarver.

Bara tomma grenar

Vi tittade till bröderna i skogen. De odlar blommor enbart för att blommor är vackra. Allt står i prydliga rader.

Den 4/9 lyste vi vid Gårdby, inget spännande. Den 5/9 tände vi lampan vid Lenstad, inget roligt kom flygande där heller.

Allt ser mer dramatiskt ut på natten.

Den 6/9 åkte vi till Bergsstigen i Degerhamn, ett mycket fint område med mycket skogsklematis.

Skogsklematis håller på att ta över all växtlighet.

Det flög dåligt men det kom i alla fall fem exemplar av M.procellata (Klematisfältmätare). Vi hade hoppats på att få se H.corticata (Brun strimmätare) men tyvärr kom ingen. Vi var nog lite för sent ute. De flyger i slutet augusti.

På lördagen den 7/9 åkte vi till Grönhögens ställplats. Alla våra powerbanks var helt tömda på energi så allt behövde laddas. Det kändes tryggt att kustbevakning vaktade oss 🙂 Fartyget låg alldeles utanför ställplatsen.

Vi gick en promenad runt Grönhögen – det finna alltid något att se.

Skarvar sitter och vilar sig

Nere vid vattnet hade konstnärer från Norden och Litauen ställt ut konst gjort i trä.

Mask av diktator av Juha Menna

I går den 8/9 åkte vi runt och letade efter någon bra plats att tända lampan på. Vi hittade ett jättefint ställe. Men tyvärr hittade ett husvagnsekipage samma ställe så vi åkte vidare.

Fin utsikt – tyvärr var det fler som gillade utsikten.

Vi hamnade i Gårdby. Där finns det gott om plats för alla. Det var inte bara vi som tänt lampor i Gårdby igår.

I går flög det sådär men det som kom var fint. En stor hona av A.convolvuli (Åkervindesvärmare) samt tre ex. av S.exigua (Smalvingat lövfly) ny art för oss. Arten har ett kraftigt inflyg just nu.

A.convolvuli (Åkervindesvärmare)

Hela resan har några larver av P.tremula (Pilporslinsvinge) varit med oss i bilen. Anders tog en hona på ägg förra gången vi var på Öland i augusti för att han ville ta nya bilder på ägg och larver. Äggen kläcktes när vi var hemma på Malmön så larverna fick följa med till Öland. De äter och växer. Larven finns i två färgvarianter en grön och en brun. Som fjäril är det ingen färgskillnad.

I kväll ska det bli regn så vi har slagit läger och ska äta gott och titta på någon deckare på play.

Ständig längtan till Öland

Väderprognosen såg mycket lovande ut och Öland är alltid lovande så i måndags, 2/9, lämnade vi hemön och körde mot Öland.

Vi tände lampan vid Möckelmossen men det flög dåligt. I går, 3/9, åkte vi till Beijershamn där vi tog en promenad. I Lenstad fick vi sällskap med några höns.

Frigående höns

Idag, 4/9, har vi åkt runt för att leta efter luzernfält. Vi hittade flera fält som kommer att få nattliga besök.

Luzernfält

På eftermiddagen åkte vi till Gårdby och letade efter Skogsklematis Anders slaghåvade men ingen larv hamnade i håven. I kväll ska vi tända lampan här i Gårdby, stilla och varmt så det kan bli en lovande kväll.

Sista etappen på denna resa

När vi tände lampan i Hagestad den 13 augusti flög det hyfsat bra men det kom bara förväntade arter.

Den 14/8 åkte vi till Löderups strandbad. Vi badade inte men njöt av det fina vädret. När man är ute och åker som vi så ser man många olika sätt att ta sig fram. Ett av det ovanligare slaget såg vi i Löderup. Det var en familj på sex personer, fyra barn och två vuxna. De vuxna trampade en femhjulig vagn, tre av barnen cyklade och det minsta barnet åkte bak i vagnen. Säkert ett spännande sätt för barnen att se sig omkring…… och bli sedda.

Familjen plockade nypon som det åt

På kullarna i Löderup gillar någon att sätta upp stora figurer av kor, tjurar eller liknande. Nytt för i år var en oxe.

På kvällen den 14/8 åkte vi till Ystad för att tända lampan vid Nybrostrandån. Det kom bl. a L.geminipuncta (Tvillingfläckat rörfly), C.sparganii (Igelknoppsrörfly) och H.petasitis (Pestrotsfly). Tyvärr kom det ingen A.neurica (Spensligt rörfly).

Anders kollar vad som kommer till lakanet och jag sitter i bilen och tittar på

!5 och 16 aug tillbringade vi på Kåseberga ställplats. Vi gick runt i omgivningarna och som vanligt hamnade vi på Kåseberga rökeri i hamnen. Mycket gott blev det till middag.

Kåseberga hamn. Lukten från tången är vidrig.

I går, 17/8, åkte vi till Klagshamn. Vi gick runt i hamnen och tittade på båtar och folk.

På kvällen tände vi lampan vid reningsverket i Klagshamn, en mycket känd fjärilslokal. Det var dåligt drag kanske beroende på fullmånen. Det kom några A.puta (Ovalfläckat jordfly) och både hona och hanar av E.potatoria (Gräselefant).

Fullmånen lyste starkt

Idag, 18/8, körde vi som så många gånger förr till Grimeton. Imorgon blir det hemfärd.

Mycket larvbankande igår.

I går den 12 aug. åkte vi till Transval och Viby där Anders gick runt och slaghåvade på gråbo. Det är framför allt kapuschongflylarver som finns på gråbo. Många larver blev det men de är så små att de får växa till sig lite innan Anders kan vara säker på vilken art det är. Så nu åker vi runt med larver på tillväxt.

På kvällen tände vi lampan utanför Åhus. Det var dåligt drag men det kom en P.candidula (Svartfläckigt glansfly).

Lampan lyser över fältet

När vi vid halvtolvtiden skulle titta efter stjärnfall (eftersom det är dags för årets meteorregn, Perseiderna), såg vi ett jättefint norrsken.

I dag körde vi en bit söderut till Österlen. Vi hoppas på mer norrsken ikväll här i Hagestad, Vi kommer även att tända fjärilslampan här.

Nu har vi kommit till Skåne

De senaste dagarna har vi varit lite här och var på Öland. I fredags, 9/8, regnade det så vi var på ställplatsen i Grönhögen.


Även regn på rutan kan vara fint

I går kväll när vi skulle koka kaffe visade det sig att gasolen var slut. Det har aldrig hänt oss tidigare men nu fick vi användning av stormköket som varit med oanvänt i bilen i 10 år.


Efter att vi idag den 11 aug. fyllt gasol i Kalmar åkte vi vidare till Skåne. Vi är nu i Åhus, detta firade vi med att baka pepparkaksmuffins.

Om vinden mojnar så kanske lampan tänds på fältet.

Nu är vi på Öland

Den 6 aug lämnade vi Malmön och körde till Öland. Tanken var att vi skulle ta ännu en tur till Dalarna och Härjedalen. Där flyger mycket spännande i augusti. Efter att ha tittat på väderprognosen och sett att det skulle vara regn och småkallt norröver, valde vi att åka till Öland.

På Öland sken solen. Vi körde till Möckelmossen där vi tände lampan. Det var riktigt bra flygning men ingen som fick oss lika glada som de svenska vinsterna i beachvolleyboll och handboll.

Jag tröttnar aldrig på solnedgången över Alvaret.

I går, 7/8, åkte vi till Ismantorps fornborg. Det är bara kvar en rund mur av stenar

Det är inte mycket kvar av borgen.
Silvermartorn

Tanken var att vi skulle tända lampan där på kvällen men det kom flera husbilar som skulle stå där över natten så vi körde till Kalkstad. Där fick vi vara själva i lampans sken. Riktigt bra flygning där också. Även om det är mest vanliga arter är det ändå roligt att se många fjärilar på lakanet. Anders plåtade många fjärilar båda lyskvällarna.

H.viriplaca ( Grönaktigt knölfly)
E.virgo (Rosa jungfrufly)
P.candidula (Svartfläckigt glansfly)

Efter två sena lysnätter är det vilodag idag. Vi har slagit läger på Möckelmossen, favoritplatsen. Imorgon åker vi söderut mot Grönhögen.

Inget nytt på Öland denna gången.

De senaste dagarna har vi åkt runt på Öland. Det finns alltid något nytt att se. Den 15 juli gick vi en promenad på en skogsväg vid Lenstad där det flög mängder av fjärilar. Anders passade på att få lite nya fjärilsbilder.

Fjärilarna flög ner på vägen för att dricka. T.o.m. jag lyckades ta en bild på en sorgmantel.

Vi tände lampan på Möckelmossen på kvällen. Det flög rikligt. Dock kom det inget spännande.

Anders kollar fynden på lakanet.

Den 16/7 hade vi tänkt åka till Kalmar och titta på regalskeppet Kronan och sedan åka utmed Smålandskusten. Det regnade när vi vaknade på morgonen så planen sprack. Det blev i stället en tur till Kvilleken i Vimmerbytrakten. Kvilleken är ca. 1000 år. Det är Sveriges äldsta och grövsta träd. – ett av de grövsta i Europa. En av dess större grenar gick nyligen av. Experterna tror att eken håller på att dö. Det är bara en gren som det är blad på. Som kuriosa kan nämnas att i eken spelades sexscenerna in för Vilgot Sjömans film “Jag är nyfiken gul”.

Efter besöket hos Kvilleken körde vi till Hornborgasjön. I dag den 17/7 har vi varit i Skövde, vår gamla hemstad. Imorgon åker vi hem för att om några dagar fira ena dotterns 50-årsdag. 🙂