Inställt och flyttat

Den 4 okt. åkte vi till Kivik för att titta på Äppeltavlan och Kungsgraven i Kivik. Vi var i Kivik för några år sedan och beskådade Äppeltavlan och även Kungsgraven så vi tyckte det kunde vara en trevlig utflykt att åka dit igen. Det var ju tur att vi beskådat sevärdheterna tidigare för denna gången blev det inget. Äppeltavlan var flyttad till ny plats…. långt ut i ingenmansland och Kungsgraven var stängd p.g.a. världsläget?! som det stod på skylten. Ja,ja vi tröstade oss med bakelse till kaffet.

Den 5/10. Det var en hel del fjärilar i fällorna som vi tömde idag. Men ingen som blev insamlad.

Anders plockar ner betesfällorna och släppte ut alla fjärilar, flugor och getingar som kalasat på betet.

Vi körde lite norrut i Skåne för att hänga upp fällorna på Sandby mosse. Det regnade och blåste så det var inte lysväder där.

Revingehed med Sandby mosse

Vi körde till Stensoffa där vi slog läger och tände lampan. Regnet hade upphört men det var lite småkyligt väder. Det flög hyfsat bra trots allt.

Idag, 6/10, påbörjade vi hemfärden. Först åkte vi och hämtade fällorna på Sandby mosse. En hel del fly men inte de vi ville hitta. Sedan körde vi vidare norrut. Vi stannade till vid Grimeton för övernattning. Detta blir troligen årets sista husbilsövernattning. Det har varit en otrolig säsong både vad gäller fjärilar och husbilsliv.

Grimeton i Halland

Varma sköna vindar

Den 1 okt. tände vi lampan vid Nybrostrands strandbad. Det var ganska få fjärilar ute. Men de som kom var hyfsat bra som A, convolvuli (Åkervindesvärmare), en lite sliten hona.

A, convolvuli (Åkervindesvärmare)
A. puta (Ovalfläckat jordfly)
P. vitrealis (Vitt sydmott)
P. meticulosa (Tandfly)

Även igår tände vi lampan alldeles vid stranden i Nybrostrand eftersom det var stilla och varmt. Resultatet var magert. Däremot flög det flera C.legatella (Harrismätare) bland harrisbuskarna på stranden.

C. legatella (Harrismätare)

Idag tittade vi i betesfällorna som vi hängde upp i söndags, den 1 okt. Resultatet var magert. Däremot såg vi en rolig tall och blommande rosor.

Idag, 3/10, åkte vi till Kåseberga. Det blåser kraftiga sydvästvindar så det var flera surfare som roade sig. Vi passade på att köpa godsaker på Kåseberga rökeri. Nu sitter vi på Kåseberga ställplats och njuter av maten.

En på brädan och en i vattnet.

Vill vi? Kan vi?

Eftersom svaret blev JA på båda frågorna så packade vi husbilen i fredags (29/9) och drog iväg. Första stoppet blev i Dramsvik där vi träffade goda vänner för vår årliga träff. Vi “flickor” har känt varandra i nästan 60 år, då vi hamnade i samma klass i Uddevalla Flickskola. Alltid jättekul att ses.

Hela gänget, Ann, Anders, Ola, Birgitta, Kjell, Elisabet, Thomas och Helene

På lördag, 30/9, åkte vi vidare till Sandhammaren i Skåne. Vi har inhandlat ett nytt elverk eftersom det gamla slutade fungera. Det ska testas ordentligt under resan.

Elverket har hittat sin plats i husbilen

Idag, 1/10, gick vi en promenad vid Löderups strandbad. Där är det fortfarande mycket som blommar.

Anders hängde upp en fälla som ska få hänga några dagar.

Var är Anders?

Vy från Löderups strandbad mot Kåseberga. Vi kommer att hålla oss i dessa trakter kommande vecka.

Ikväll är vi vid Nybrostrands strandbad. Här ska vi tända lampan. Alltid spännande att lysa vid vattnet.

Nybrostrands strandbad. Havet äter sig in i sandstranden så sandremsan blir smalare år efter år.

Avslut på årets sista Ölandsresa

Den 8 och 9 sep besökte vi Kalkstad och Kastlösa. Några fina djur hamnade på bild.

Midsommarblåvinge kan trots det missvisande svenska namnet uppenbarligen flyga även i september.

Hasselsnok

Vi såg en nykläckt hasselsnok vid vägkanten. Hasselsnoken kan lätt förväxlas med huggorm men hasselsnoken har prickar på ryggen.

Grå vårtbitare

Utanför Station Linné såg vi en Större vårtbitare som lade ägg i jorden.

I går den 10 sep. lämnade vi Öland. I år har vi tillbringat 35 dagar på Öland.

Vi körde mot Uppsala. Övernattade vi Anunds hög utanför Västerås. Här finns både bil- och hästparkering. Anunds hög är Sveriges största gravhög från järnåldern.

Anunds hög

Idag, 11/9, kör vi till Uppsala för att träffa döttrar, svärsöner och barnbarn 🙂

Smått och gott från de senaste dagarna.

På kvällen den 4 sep. hängde Anders ut en fälla vid Solberga alvar. På morgonen efter var det dags att vittja. Det var många fjärilar i fällan men igen rar så de fick flyga vidare.

Den 5/9 åkte vi till Grönhögens ställplats. Där arbetar Peter som värd. Peter är alltid välkomnande och håller superordning på ställplatsen.

Peter i städartagen

I går, 6/9, lämnade vi södra Öland och körde mot Möckelmossen, en av våra favoritplatser på mellersta Öland.

Öppet landskap med Stora alvaret

En örn satte sig i en grantopp, stor och imponerande

Det flög även många amiraler.

I dag, 7/9, tog vi en promenad i Beijershamn. Där såg vi tre örnar. Vi såg även en man som riggat upp en avancerad kamerautrustning vid vägkanten. Vi trodde han hittat något spännande att plåta. När vi frågade vad han fotograferade så svarade han – vägkanter! Ett mycket oväntat svar. Men vi har alla olika intressen.

Mannen som fotar vägkanter. Jag kunde inte med att gå nära med min kamera 🙂

Vi såg fler annorlunda saker idag som en jättestor solpanel som stod i en trädgård och dolde hela huset. Den sitter alltså inte på taket utan står på en pelare mitt i trädgården.

Många, många gånger när vi varit på Öland har vi åkt förbi Gårdby lanthandel och café. Det har alltid varit fullt med bilar på parkeringen men idag fick vi plats och besökte caféet. Så mysigt och massor av godsaker att köpa. Vi valde blåbärspaj med frysta hallonkulor och grädde. Dit kommer vi att åka fler gånger.

Ikväll har vi stannat på Gårdby sandhed och sitter just och tittar på dimman som driver in över sandheden.

Nu är det sol igen.

Det har varit några regniga dagar då vi främst har läst böcker och slappat. Men på lördagen den 2 september kom solen tillbaka. Vi tog en promenad i Grönhögen.

Stig utmed vattnet i Grönhögen

Senare på eftermiddagen gick Anders och letade efter knölflyn på lusernfälten. Det flög inga….. i dag! På kvällen var det en vacker solnedgång över Kalmarsund.

Solnedgång sett från Albrunna

Söndagen den 3 sep. åkte vi till Ottenby. Där var inga spännande fåglar men god fika hade de på cafét.

Långe Jan
Långe Jan, Anders och Ann på samma bild!

Det fanns gott om storskarvar, otroliga mängder.

Hela holmen är full med storskarv

Vi såg även vitkindad gås.

På kvällen gick Anders med pannlampa och letade efter flyn på lusernfälten men inget spännande flög där.

I dag, 4 sep, åkte vi till Gräsgårds hamn. Så skönt att gå omkring i solen. Där fanns mycket fågel, vi såg bl.a. en havsörn. Nedan är mitt första försök att digiscopa ( fotografera med mobilkamera genom tubkikarlinsen) Man kan ana örnen i mitten av bilden.

I Gräsgårds hamn står en minnessten över minröjare som omkom i november 1941 när de skulle flytta minor för att tyskarna skulle kunna bärga tre tyska fartyg som sprängts utanför Össby. Man lyfte försiktigt upp de desarmerade minorna på båten Libanon. En mina som inte var desarmerad följde med upp och exploderade. Tio personer omkom och av båten blev det bara träsplitter.

Minnessten

Det kröp en larv av D.porcellus (Mindre snabelsvärmare) på vägen. Vi flyttade den till vägkanten efter att den hamnat på bild.

Öland igen och igen och igen och igen

Nu är vi på Öland för fjärde gången i år. Den 29/8 lämnade vi Malmön och styrde mot Öland. Även om det inte var sol på väderkartorna så är det en ständig längtan till Öland.

Ölandsbron i kvällsljus

I går, 30/8, var vi vid Penåsa. Det är ett fint naturområde med gammal skog, ödebyar och en gammal banvall som går rakt genom området. Vi gick och gick men kom ändå aldrig fram. Efter några kilometer vände vi och gick tillbaka till rastplatsen.

Den gamla banvallen går rakt genom naturområdet. Banvallen går mellan Kastlösa och Skärlöv

Utefter banvallen finns mycket fint att titta på.

En fullvuxen Gräsulvlarv -ett tecken på att hösten är här.

Vi såg också ett udda kryp som rörde sig på ett skorpionliknade sätt. Vi kom fram till att det nog rörde sig om en Jättekortvinge (Ocypus olens). Den påminner om en dykarlarv i utseendet.

Någon blir inte glad när den kommer hem och saknar sina skor.

Eftersom vi inte hunnit fixa det trasiga elverket så blev det bete som penslades på träden. Ett flertal fräscha C.fraxini (Blåbandat ordensfly) lockades till betet.

C.fraxini (Blåbandat ordensfly)

Idag, 31/8, har det regnat mesta delen av dagen. Vi åkte till Grönhögen, tittade på havet och slappade.

På hemväg efter en mycket bra tur.

Den 16 augusti åkte vi till Klagshamns udde. Vi tog en promenad i området. Det är inte ofta vi hamnar på samma bild men idag fick vi till det.

Åt ena hållet på udden ser man Öresundsbron………

…… och åt andra hållet blir man utmanad

På kvällen var det perfekt lysväder, varmt och stilla men tyvärr ville inte elverket vara med….. en stor besvikelse!

I går blev den ännu en promenad på Klagshamns udde.

På udden ligger många sjöbodar både gamla och nya men alla har omvandlats till små sommarhus.

Idag, den 18/8, har vi börjat dra oss hemåt. Nattstoppet blev vid radiostationen Grimeton.

De dryga två veckor vi varit ute har varit mycket bra, nya fjärilsfynd och trevliga ställen som vi besökt. Nu stannar vi hemma ett par veckor sedan är vi förhoppningsvis på rull igen.

Nu har vi landat i Skåne

Den 13 aug. lämnade vi Öland för denna gången. Men förhoppningsvis kommer vi tillbaka senare i augusti eller början av september. Innan vi lämnade alvaret fotade Anders en larv av S.ocellata (Videsvärmarlarv)

S.ocellata (Videsvärmarlarv)
Hejdå Öland

Vi körde till Åhus. Vädret var perfekt för att tända lampan, stilla och varmt. Det flög bra. Nedan är några av arterna som kom.

I går, 14/8, åkte vi vidare och stannade vid ännu en favoritplats, Hagestad. Vädret var lovande så lampan kom upp. En av få ljumna kvällar i sommar, 15 grader vid midnatt. Bete ströks på stammar sedan var det bara att vänta. Betesblandningen lockade till sig många fjärilar. Lampan drog inte lika mycket men den lös vackert i skogen.

Lampan lyser i Hagestad
C.nupta (Vinkelbandat ordensfly)
C.sponsa (Vågbandat ordensfly)
C.promissa (Ekordensfly)

Idag, 15/8, är vi i Kåseberga. Som alltid gick vi till rökeriet och köpte godsaker. Det är smala stigar på sina ställen i Kåseberga.

Tätt mellan husen