Årets fjärilsturer med husbilen är avslutade.

Vi hade tänkt tända lampan i Ynde den 5/10 men det var kallt och blåsigt. Anders valde pannlampa och ficklampa istället. Tyvärr var det inget intressant som flög. Det var bara 1,6 grader ute på morgonen när vi vaknade, tur att vi har värme i bilen.

Den 6/10 åkte vi till Stensoffa. Vi hade tänkt åka till Revingehed och leta efter S.buettneri (Brunstarrfly) men det var militärövningar där så det blev Stensoffa/Krankesjön istället. Tyvärr hade de satt upp en skylt om att man inte fick stå där på natten. Vi bestämde oss för att åka till Konga och se om där var möjligt att tända lampan. Inte heller där fungerade det. De hade fällt massor av träd och hade upplag på den platsen vi brukar stå när vi lyser. Vi hade verkligen ingen tur med nattjakt efter fjärilar på denna resan.

Det slutade med att vi ställde oss på en rastplats vid Stockamöllan. På morgonen den 7/10 startade vi hemresan då väderprognosen lovade regn och blåst.

I år har det blivit fyra nya arter så man får väl kalla det en hyfsad säsong.

Vackra höstfärger

Nästa år tar vi nya tag i fjärilsmarkerna!

Hejdå Öland och hej Blekinge

I går (4/10) åkte vi till Algutsrum på Öland för att leta efter L.dumi (Mjölkörtspinnare). Tyvärr, för oss, så var det marknad i Algutsrum så de flesta vägar var avstängda. Dessutom var det parkering på ängen där dumi brukar flyga. Vi bestämde oss för att lämna Öland och styra mot Blekinge.

Hejdå Öland och tack för alla fina dagar vi haft på ön i år.

Vi körde till Torhamns udde och Gisslevik för att se om vi kunde hitta någon L.dumi (Mjölkörtspinnare) där. De flyger bäst på morgonen men eftersom vi kom senare så tog vi en promenad på Torhamns udde och tittade på fåglar och fjärilar istället. Vi övernattade på en stängd campingplats (jag ringde till campingvärden och frågade om lov).

Vacker solnedgång i Gisslevik

I dag (5/10) åkte vi runt och letade efter L.dumi (Mjölkörtspinnare) på kända lokaler men vi såg ingen. Vi körde vidare mot Sölvesborg, en stad vi aldrig besökt. Det är en mycket mysig stad med många gamla hus och alla gator är stenlagda. Det kom många stenhuggare till vår hemmaö, Bohus-Malmön, från Blekinge, bl.a. min morfar.

Varje sten är huggen för hand. En duktig stenhuggare högg 300 knott (det är de små kvadratiska stenarna) per dag.

Det fanns mycket att titta på i Sölvesborg.

Nu har vi kört vidare till Ynde. Här ska vi troligen tända lampan i kväll om väder och vind är med oss.

Ännu en gång lockade Öland

I måndags (30/9) lämnade vi Malmön och körde mot Öland. Efter att bilen var servad och besiktad kändes det bra att åka iväg på årets sista husbilstur. Som vanligt längtar vi till Öland. Efter sju timmars körning landade vi vid Gårdby sandhed. Fjärilslampan tändes med det kom bara vanliga arter. Det är ändå härligt att sitta i bilen och titta på fjärilar som flyger runt lampan.

I går (1/10) sken solen så vi bestämde oss för en promenad i naturområdena runt Lenstad.

Det växte flera buskar av Benved utmed vägen. Det är en i Sverige ganska sällsynt buske.

Benved har små rosaröda bär.

På kvällen var vi på Sydostentomologernas möte på Station Linné. Där fick vi lyssna på Bengt-Åke Bengtsson som visade hur man gör genitaliepreparation av fjärilar och Olof Persson som visade genitaliepreparation av skalbaggar. Det var intressant att lyssna på dem och se hur de arbetade. Vi fick även god fika.

Bengt-Åke berättar och visar

I dag /2/10) regnar det och blåser så vi åkte till Grönhögens ställplats. Nu sitter vi inne i värmen och tittar på havet.